maandag 4 januari 2010

Kinderopvang op de schop

Den Haag - Het hele systeem van kinderopvang wordt overhoopgehaald om de kosten in de hand te houden en vrouwen te stimuleren meer te gaan werken.

Dat zal verantwoordelijk staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) op Prinsjesdag bekendmaken, zo melden ingewijden. Uitgangspunt is het veelbesproken advies van de commissie-Bakker, dat voor de zomer uitkwam. Die bepleitte de kinderopvangtoeslag afhankelijk te maken van het inkomen van alleen de meest verdienende ouder. Hierdoor wordt het lonender voor de andere partner, meestal de vrouw, meer te gaan werken. Nu nog is de toeslag afhankelijk van het gezamenlijke inkomen van man en vrouw. De toeslag is lager als dat inkomen hoger is. Het loont daarom lang niet altijd om meer te gaan werken, omdat de toeslag dan terugloopt. Wanneer het nieuwe systeem kan ingaan, is nog niet duidelijk.
Het kabinet legt vandaag en morgen de laatste hand aan de begroting voor volgend jaar. Daarin zal ook de aow-heffing ('Bosbelasting') voor bemiddelde ouderen worden geregeld. Verder neemt het kabinet maatregelen om te voorkomen dat de koopkracht van alleenstaanden en ouderen daalt. Zonder maatregelen dreigen sommige groepen er een procent op achteruit te gaan.

Geen opmerkingen: