dinsdag 6 januari 2009

Kinderen met overgewicht


Eén op de acht kinderen is te zwaar.


Ten opzichte van 20 jaar geleden is het aantal kinderen met overgewicht verdubbeld; maar liefst één op de acht Nederlandse school-kinderen is te zwaar en nog meer kinderen dreigen dat te worden. De verwachting is dat de groep te dikke kinderen de komende jaren nog meer zal toenemen. Overgewicht wordt niet alleen veroorzaakt doordat kinderen teveel eten, maar vooral door te weinig beweging.


Tegenwoordig is er ook geen bewegings ''iets'' voor een kind interressant, de computer heeft alles over genomen. De Wii heeft wel een aantal spelletjes waar beweging in voor komt, maar dat is nooit genoeg voor een kind. Vroeger hadden de kinderen geen computers en speelden ze buiten want ze wisten niet beter.


Hoe kun je het voor een kind leuker maken om buiten te spelen?


2 opmerkingen:

Noëmie zei

Hey Anniek,
Als je bijv samen met het kind een eindje gaat fietsen is het misschien voor het kind wel leuk om eens vaker naar buiten te gaan. Ook kan het kind bijv met de skeelers mee gaan. Dit vinden ze vaak ook wel leuk om te doen.

Als hij met een vriendje speelt (bijv uit de buurt, van school ect)kun je zeggen dat ze eerst een half uurtje op de computer mogen zitten en daarna een uur (of een tijdje) buiten moeten spelen.
Met z'n 2en is het meestal leuker om naar buiten te gaan dan alleen.
Als je bijv 2 jongens hebt gaan ze vaak boomhutten maken, voetballen of iets dergelijks. Meisjes denk ik dat ze meer gaan springtouwen, op de speeltoestellen gaan spelen. En allebei (jongens en meisjes) gaan fietsen en/of skeeleren/rolschaatsen ect.

Antoinette Engbers zei

Anniek, jij vraagt hoe je het buitenspelen aantrekkelijker kunt maken voor kinderen. Ik denk dat dat helemaal niet hoeft. Denk eens aan waar jij vroeger mee speelde toen je klein was. Prachtig speelgoed daar ging het helemaal niet om. Vriendjes en een bal en je kon je uren vermaken. Zand, steentjes een schepje en een emmertje en de pret kon niet op. Toen je wat ouder was, een paar takken, plassen met water, een boomhut of een paar goede verstopplekken . . .!! Ik denk dat je het ergens anders moet zoeken. Tuurlijk, kinderen moeten veel bewegen maar als ze eens gezonder en voorsl minder gingen eten dan kom je ook al een eind. Geen tussendoortjes als chocoprins en Kapitein koek. Niet de hele dag door zoete cola of andere frisdranken. Minder patat en gewoon een boterham en een appel mee naar school. Volgens mij kom je dan al een heel eind. En . . . breng je kinderen niet met de auto naar school maar ga lopen of fietsen.